Exposició Art en vidre

Associació Catalana de les Arts del Vidre

Exposició promoguda per l’Associació Amics del Museu d’Art de Girona

Pilar Aldana, Roser Box, Dolors Rosell, Maribel Navarro i Núria Torrente.

Foto Jordi Geli L’Ànima del Buit – Escultura en Vidre de Pilar Aldana-Méndez


Del 5 al 29 de Març de 2024

Sala d’Exposicions de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona (C/Ciutadans 12, Girona)

INAUGURACIÓ Dimecres 6 de Març de 2024 a les 19h

Presentació a càrrec de l’ACAV – Associació Catalana de les Arts del Vidre

Horari: Dilluns a dijous de 16:00 a 19:00h.  Divendres de 15:00 a 17:00h. Visita guiada cada dia a les 18:00 hores

Tots els Dijous a les 18:00 hores Performance FRACCIONS a càrrec de l’artista d’arts escèniques Vivian Friedrich

CONFERÈNCIA ART EN VIDRE

Divendres 15 de Març de 2024 a les 18h

Centre Cívic Barri Vell-Mercadal (C/Cort Reial, 7 Girona)


Un grup de dones amb formes d’expressió artística i artesana molt particulars, amb gran coneixement i domini de varietat de tècniques del món del Vidre, i plenes de la gran passió, admiració i respecte que aquest material desperta, van ser convocades per l’escultora Pilar Aldana-Méndez per presentar obra única, obra d’ART EN VIDRE. Es tracta d’una fina selecció d’obres que porten el segell especial del camí de cada artista, d’inspiracions, raonaments i formes d’expressió que van sorgint durant el llarg camí de creació i d’experimentació amb el Vidre.

Us convidem a aprofundir en el creatiu món del vidre artístic. A descobrir les seves textures, colors i transparències. A explorar les seves llums, formes i com la seva presència dona una energia renovada als espais i a les persones. Cada obra és un món, cada obra és una història.

Pilar Aldana-Méndez presenta escultures en vidre realitzades en casting amb vidre òptic. El seu taller ALDANA-MÉNDEZ TALLER ESCULTURA es troba a La Bisbal d’Empordà on crea la seva obra i dóna cursos monogràfics de varietat de tècniques escultòriques.

Roser Box González està especialitzada en tècniques de Tiffany, emplomat, vitrofusió, esmalts i grisalles. Treballa en les seves creacions i dóna cursos al seu taller ESPAI DEL VIDRE a l’Edifici Freixas de L’Hospitalet del Llobregat.

Dolors Rosell Melé, en el seu taller LITORENA, situat a Blanes, treballa amb les tècniques de vitrofusió, termoformat, casting i transferència d’imatges fotogràfiques, que ella mateixa realitza, per crear petites escultures, quadres, gerros i joies.

Des de PAINTING GLASS, Maribel Navarro Nieto, pintora, dissenyadora gràfica i professora, realitza obra gràfica sobre vitrall, escultura i joies en vidre en borosilicat emprant diferents tècniques pictòriques tradicionals i contemporànies.

Núria Torrente Piqueras treballa des del seu estudi a Massanes amb tècniques de vitrofusió, termoformat i vidre a la flama. Combina la seva línia de joieria en vidre, sota el nom de NUTOPIA, amb obra escultòrica.

Ens uneix la passió per l’Art en Vidre i som part activa a l’ACAV, l’Associació Catalana de les Arts del Vidre.


Un grupo de mujeres con formas de expresión artística y artesanal muy particulares, con gran conocimiento y dominio de una variedad de técnicas del mundo del Vidrio, y llenas de la gran pasión, admiración y respeto que este material despierta, fueron convocadas por la escultora Pilar Aldana-Méndez para presentar obra única, obra de ARTE EN VIDRIO. Se trata de una fina selección de obras que llevan el sello especial del camino de cada artista, de inspiraciones, razonamientos y formas de expresión que van surgiendo durante el largo camino de creación y experimentación con el Vidrio.
Os invitamos a profundizar en el creativo mundo del vidrio artístico. A descubrir sus texturas, colores y transparencias. A explorar sus luces, formas y cómo su presencia da una energía renovada a los espacios y a las personas. Cada obra es un mundo, cada obra es una historia.

Pilar Aldana-Méndez presenta esculturas en vidrio realizadas en Casting con vidrio óptico. Su taller ALDANA-MÉNDEZ TALLER ESCULTURA se encuentra en La Bisbal d’Empordà donde crea su obra y da cursos monográficos de variedad de técnicas escultóricas.

Roser Box González está especializada en técnicas de Tiffany, Emplomado, Vitrofusión, Esmaltes y Grisallas. Trabaja en sus creaciones y da cursos en su taller ESPAI DEL VIDRE en el Edificio Freixas de L’Hospitalet del Llobregat.

Dolors Rosell Melé, en su taller LITORENA, situado en Blanes, trabaja con las técnicas de Vitrofusión, Termoformado, Casting y Transferencia de Imágenes fotográficas, que ella misma realiza, para crear pequeñas esculturas, cuadros, jarrones y joyas.

Desde PAINTING GLASS, Maribel Navarro Nieto, Pintora, Diseñadora Gráfica y Profesora, realiza obra gráfica sobre vidriera, escultura y joyas en vidrio en borosilicato empleando diferentes técnicas pictóricas tradicionales y contemporáneas.

Núria Torrente trabaja desde su estudio en Massanes con técnicas de Vitrofusión, Termoformado y Vidrio de Luz. Combina su línea de joyería en vidrio, bajo el nombre de NUTOPIA, con obra escultórica.

Nos une la pasión por el Arte en Vidrio y somos parte activa en la ACAV, la Asociación Catalana de las Artes del Vidrio.


SELECCIÓ D’OBRES DE LES ARTISTES

Pilar Aldana-Méndez

Cases Africanes (2004)  Escultura en Vidre (Casting) 

Viure i conviure en espais circulars al mig de la plana Africana va ser una experiència plena de descobriments. Espais de línies corbes, la llum es filtra per obertures a llocs inusuals, tot és nou per les nostres ànimes.


Urna Funerària (1997)  Escultura en Vidre (Casting dues parts) 

Reflexions sobre el Temps i la Mort. Una delicada capsa de vidre amb la forma del Temps guardarà les meves cendres al moment sublim de la mort.

L’Ànima del Buit – Desig Líquid (2007)  Escultura en Vidre (Casting) 

El vidre flueix per crear l’obra, el temps es para i es congela el moviment del vidre, és el instant únic de la creació de l’obra.

L’Ànima del Buit (2008)  Escultura en Vidre (Casting) i Ceràmica Negra.

 El vidre és una empremta de l’espai buit de l’atuell de fang. Ocupa el lloc de les brases de l’escalfeta ancestral, és foc fet vidre amb la seva intensa transparència.

Roser Box González

Camins Inesperats (2023)  Tècnica tiffany, fusta de pi i ferro. Col.laboració amb Joana Demestre. 

Suggereix a través de la forma i el color, un camí en l’espiral de la vida que va transitant i on troba reptes i oportunitats per anar transformant la seva vida en diferents moments de llum i foscor.

El Temple de les Emocions (2023) Tècnica tiffany i estructura de ferro.

El nostre dia a dia i les nostres emocions es veuen influïdes pel color. El color ajuda a calmar i equilibrar les nostres emocions, ens hi connecta.

Venus de Plata (2021)   Tècnica Tiffany, Fusta de Ginebró, Vidres bufats antics i Base de ferro. Col.laboració amb Joana Demestre.

El ginebró és un arbre amb unes branques molt sinuoses. En treure l’escorça del tronc les seves formes ondulades em van recordar al cos d’una dona. Venus, la que cuida, la que protegeix i la que dona vida, com el color verd. Rebent els raigs de la lluna de les seves nits platejades i violetes.

Dolors Rosell Melé

Erm de cendres (2022) Vitrofusió, casting i pâte de verre

I després , tant sols unes restes encara consumint-se; petites mostres del que va ser.

Paret amb flor blava (2023) Pintura de llum i Vitrofusió.

A qualsevol lloc, aprofitant els mínims recursos, la vida apareix en tota la seva esplendor.


I després ? (2023) Fotografia, transformació digital, transferència fotogràfica, pintura de llum, Vitrofusió. 

Peça de vidre integrada en un suport de ciment. Reflexió sobre el temps que passa, el futur, el desconegut, el més enllà, l’esperança del canvi. Sortim de la foscor, potser la degradació, …. per anar a la llum.


Sota el mar (2023) Vitrofusió. Base feta amb un tros de fusta arrossegada pel mar.

El Mediterrani, un mar lluminós, bell, brillant, intercanvi d’energia i vida, sempre en constant moviment, es converteix en partícip involuntari de les grans misèries de la humanitat, que acaben amagades a la nostra consciència sota les seves blaves i profundes aigües.

Maribel Navarro

Passant Pàgina II (2019)  Llibre de Vidre / Escultura 

Termoformat, Borosilicat, Esmalts i Llautó 


Caos (2021) Escultura amb Llum

Vidre Òptic Termoformat, Grisalla, Groc d’Argent, Rojo al Cobre i Resina

Passant Pàgina (2019) Llibre de Vidre / Escultura

Vidre Termoformat, Esmalts,Or Col.loidal i Llautó.

Núria Torrente

Alliberant la Bèstia  (2022)

Vidre borosilicat modelat amb bufador, i estructura de plata.

La Bèstia és aquest Jo que tots tenim dins. Algunes persones treuen a passejar sovint a les seves bèsties. Unes altres, les mantenen tancades sota clau, no tant perquè la Bèstia sigui perillosa, sinó per la pròpia por de ser sotmeses al judici públic. Però aquest JO forma part del nostre ésser. I solament alliberant la Bèstia, serem nosaltres al cent per cent.


La Dolorosa, Nostra Senyora de la Fibromiàlgia  (2022)

Vidre borosilicat treballat al bufador amb aplicacions d’or líquid. Llautó i acer banyat en or.

Nostra senyora de la Fibromiàlgia viu en moltes dones de manera invisible, patint un Via Crucis que dura anys. Fent que se sentint qüestionades per tothom, recorrent un pelegrinatge inacabable de consultes mèdiques i proves estèrils.

Amb aquesta obra vull visibilitzar la Fibromiàlgia, una malaltia tant invisible com real. “La Dolorosa” es posa el dolor per corona i empodera la guerrera que la porta, allunyant-la del sentiment de feblesa, manifestant la fortalesa i la llum que d’ella emana, malgrat tot.

DAFNE

Pectoral realitzat amb fulles de vidre, 2016

Els mites, diuen, ens expliquen l’ordre de les coses, suposen la base de certes estructures i accions. Darrere del mite d’Apol·lo i Dafne, una història que ha inspirat nombroses obres al llarg de la història de l’art, trobem a la nimfa que fuig de la persecució del déu perquè no vol correspondre el seu amor. I només aconsegueix alliberar-se de l’assetjament d’aquest convertint-se en un arbre.

Per totes les Dafnes que no han pogut convertir-se en llorers.