corpus acav

XIè Fòrum tècnic per a la conservació i tecnologia dels vitralls històrics

Us comuniquem que les inscripcions per a presentar ponències a l’onzè fòrum tècnic del Corpus Vitrearum, organitzat a Barcelona pel proper juliol 2020 ja són obertes. Tothom qui vulgui presentar publicació ha de contactar amb el comité català del CVMA abans del mes de juny 2019.

El Fòrum és organitzat pel Corpus Vitrearum Català i el Comitè Científic Internacional per a la Conservació de Vitralls amb l’Institut d’Estudis Catalans. També ens donen suport altres institucions locals. El registre d’entrada es realitzarà el dia 9 de Juliol 2020. Aquells que participin també en el Col·loqui del CVMA es podran registrar el dilluns 6 de juliol 2020.

S’ha planificat una sortida inicial a Girona el dia 9 de juliol, que anirà seguida de dos dies de programa amb presentacions de conferències. Aquestes es realitzaran a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, núm. 47, Barcelona).

S’avisarà als inscrits si, per raons de capacitat de la sala, s’hagués de desplaçar la reunió a algun altre local, que es procuraria que estigués ubicat per la mateixa zona.

CONSERVAR I PRESERVAR LA IDENTITAT

La fragilitat intrínseca del vitrall i les seves restes fragmentàries són temes àmpliament acceptats. En major o menor mesura, els vitralls històrics, exposats al llarg del temps a atacs físics i condicions meteorològiques, han patit danys que han alterat la seva aparença. Aquests deterioraments s’afegeixen als canvis introduïts per restauracions, reconstruccions i intervencions de diferents mides i graus. Tots aquests factors influeixen en els vitralls que veiem avui. Els responsables de mantenir aquest patrimoni s’enfronten, en totes les intervencions que realitzen, a una sèrie de decisions que són de gran importància per a la futura lectura i comprensió d’aquestes peces.

El tema d’aquest Fòrum se centrarà en la preservació de la “identitat” del vitrall històric en el procés de conservació/restauració. La recerca d’un equilibri entre els valors encarnats en aquestes peces és una qüestió de gran importància per a la correcta conservació d’aquest fràgil patrimoni. Aquest Fòrum oferirà la possibilitat de reflexionar i aportar noves solucions a aquest tema complex.

Les respostes que donem als problemes que envolten la conservació i la preservació de la identitat original de la peça, són factors clau en la creació de plans de conservació, que poden assegurar la correcta transferència de la peça a les generacions futures. Com s’ha de combinar la conservació del vitrall amb respecte a tots els materials històrics que l’envolten? Fins on podem arribar sense alterar la integritat de la peça? Com fer que les alteracions en la superfície o estructura de l’obra respectin la seva antiguitat i originalitat? En quina etapa o nivell de qualitat, la intervenció obté un valor històric?

CRIDA A COMUNICACIONS

Els encarregats de fer arribar les propostes al Congrès seran els Comitès Nacionals, per tant, preguem que qui vulgui fer alguna aportació es posi en contacte amb el Comitè corresponent abans del mes de juny de 2019.

Les propostes no han d’excedir de 2500 caràcters (espais inclosos). Si la proposició és acceptada, s’haurà de fer arribar un article de 26000 caràcters (espais inclosos). No s’acceptaran presentacions orals que no s’adaptin a la normativa que s’establirà.

Llengües d’ús: s’acceptaran propostes, resums i exposicions orals en les llengües oficials del Corpus Vitrearum: anglès, francès i alemany.

El formulari d’inscripció i les instruccions pertinents, seran penjats en aquest web durant l’any 2019.

Leave a Comment