Mestres artesans

Ferran Collado: Nou mestre artesà

El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha lliurat aquest vespre la primera edició dels Premis Nacionals d’Artesania i els Diplomes de Mestre Artesà 2015.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre que, tot i l’arribada de la producció en sèrie i dels efectes de la globalització, “hi ha un renaixement de l’artesania i dels oficis enmig de les produccions industrials en massa” perquè “cada cop hi ha més gent que aprecia la singularitat, allò que forma part d’un procés creatiu reduït i de producció artesana”.

“El món actual també obre portes al món de l’artesania que hem de saber aprofitar a nivell de país, i per això hem d’intentar explicar i mostrar el millor que tenim a Europa i al món”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge durant l’acte de lliurament de la primera edició dels Premis Nacionals d’Artesania i dels Diplomes de Mestre Artesà 2015 que ha tingut lloc avui al Palau de la Generalitat.

En el seu discurs, el president ha destacat que l’artesania és un dels grans actius que té el nostre país per donar-se a conèixer i ha demanat aprofitar les oportunitats en aquest camp per projectar la imatge de Catalunya més enllà de les nostres fronteres. “L’artesania és una bona manera d’explicar el nostre país i, en aquest moment, i en els temps que corren, ho hem d’aprofitar tot i sumar en tot el que es pugui, també en el sentit de projectar a tot arreu les millors coses que pot oferir Catalunya”, ha dit.

Mestre artesa

Mestre artesà

Després de l’entrega dels guardons, que ha fet acompanyat del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, el president Mas ha explicat que el Govern va decidir instaurar aquests nous premis perquè calia donar un reconeixement nacional a un camp “molt propi del país, no només per tradició, sinó també per l’arrelament actual i la projecció de futur”.

Aquesta, ha dit, és una manera de “donar la màxima significació possible a l’artesania i als oficis a casa nostra”, un sector que també és sinònim de “motor de riquesa, captació d’inversió i creació de llocs de treball”.

Mestres artesans el PresiPer últim, el cap del Govern ha destacat que l’artesania de Catalunya conjuga tres idees bàsiques: “tradició i arrels, innovació constant i proximitat a casa”, unes característiques que ha destacat que 2ens donen singularitat i oportunitats de cara al futur”.

El primer Premi Nacional d’Artesania ha recaigut en el mestre artesà orguener Albert Blancafort, per la seva excel·lència en l’ofici reconeguda a nivell internacional, la seva tasca de recerca i innovació constant i el seu activisme per fer difusió de l’orgue en la societat. En aquesta categoria, també s’han atorgat dues mencions especials a Annie Michie i a Míriam Ponsa.

Mestres artesans Lluis RocaNoticia llegida a la web de la Generalitat de Catalunya
Fotografies de Jordi Bedmar i David Hierro

Leave a Comment